Torben Koed Hjemmeside

Homepage in Danish  Homepage in English  Homepage in Russian
       Menu
Luftfart, Fly spotting, Foto, Slægtsforskning

At kigge på flyvemaskiner

på min måde

Da jeg som barn, jeg voksede op i Husum, og gik rundt i haven sammen med min farfar, skete det ofte, at der kom en flyvemaskine forbi. Enten til eller fra Kastrup eller Skovlunde Flyveplads. Min farfar kiggede op og sagde "Gu' ved hvor den skal hen?".

Jeg tror det blev starten til min interesse for flyvemaskiner.

Jeg hentede tidstabeller og tog på udflugt til Kastrup, hvor man dengang ikke havde problemer med at komme til at kigge på flyvemaskinerne. Man kunne komme ud på taget af fingrene, og stå og kigge ned på livet omkring flyvemaskinerne. Kigge på mekanikerne, på jord personalet, på "red caps". Man kunne se på besætningerne, som ankom til flyvemaskinen og gå ombord. Se dem gøre sig klar til flyvning. Imens ankom kufferterne og passagererne. Så begyndte man at starte op, for snart efter at rulle ud til start.

Jo, der var atmosfære i lufthavnen dengang.

I dag er der en paranoid stemning i lufthavnen. Hvorfor ved jeg ikke. I andre lufthavne kan man sagtens tage imod interesserede gæster og anvise dem fremragende udsigtsfaciliteter.

I hvert fald er det en underlig fornemmelse, at skulle være henvist til Flyvergrillen.
Ikke et ondt ord om Flyvergrillen, som til gengæld har et vældigt leben, med mange forskellige mennesker, med forskellige formål med besøget.

Lige fra den nysgerrige, næsten naive begejstring ved blot at se og lytte til en flyvemaskine, der starter eller lander og til den med kikkert, fotografiapparat, videokamera, scanner og notesblok belæssede "prof" spotter.

Jeg er selv sådan en blanding. Jeg var privilegeret idet jeg gennem mit arbejder på Flyvestation Værløse, hvor jeg havde kontor lige ud til parkeringsplatformen.

Men det fik jo en brat ende, da flyvestationen droslede ned til ingenting.

Jeg fotograferer lidt, noterer lidt og kigger meget. Jeg vil ikke kalde mig en "prof" spotter, men er alligevel "bidt" af flyvemaskiner og luftfart. "Prof" spotteren er som en mand fra Holland, som var på flyvestationen til vort Åbent Hus arrangement. Dagen efter kunne man på nettet læse en liste over SAMTLIGE flyvemaskiner på flyvestationen, inklusive dem i hangar!! Se, det er den rigtige spotter.
Så er det for øvrigt ligegyldigt om man kigger på biler, tog, piger eller flyvemaskiner. Der er altid "amatøren" og "proffen".

Jeg har endvidere kastet mig over ACARS, som er en sjov måde at supplere min hang til flyvemaskiner på. Når jeg nu ikke kan drage til Kastrup så ofte. Hvad ACARS er? - find svaret i menuen.

På samme måde, som jeg er "amatør" spotter, vil der her på siderne være lidt af hvert. 

Spotting på MIN måde. 

God fornøjelse.

 

2017-04-10